A MUNKAHELYI KONFLIKTUS MINDENT TÖNKRETEHET! EZEKET KERÜLD EL!

A MUNKAHELYI KONFLIKTUS MINDENT TÖNKRETEHET! EZEKET KERÜLD EL!

 A munkahelyi konfliktus minden érintettre kihat; tönkremehetnek rajta alkalmazottak és vállalatok is. Hogy miért ilyen fontos? Mert az ébren töltött óráink számának többségét munkahelyünkön töltjük, ami azt jelenti, hogy az életünk több mint a felét is. Így nem mindegy, hogy azt milyen körülmények és milyen munkahelyi kapcsolatok között tesszük. Ha valami nincs rendben, akkor elég sokrétű konfliktusok adódhatnak. Mosonyi Diana, szervezeti konfliktusszakértő írása.

Mi határozza meg a munkahelyi légkört?

Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy vannak olyan tényezők amik adottak, ilyen például az iroda ahol dolgozunk, a cég profilja, amellyel dolgozunk, a munkakör, amire felvettek minket, és a fizetésünk amiben megállapodtunk, a főnökünk és a kollégáink, az utóbbi három tényező változhat. Ezeken kívül rengeteg egyéb tényező határozza meg egy munkahely légkörét, például az általános munkamorál, a feladatok pontos meghatározása, a nyílt kommunikáció, a szerepkörök tisztázása és a folyamatok betartása és követése.

Mindezen tényezők működése és működtetése a munkavállalókon és a munkaadón is egyaránt múlik, és mindkét szintre kihat. Nem is akárhogyan! Ha ez a légkör nem harmonikus, felüthetik a fejüket a konfliktusok.

A munkahelyi konfliktus hatása munkavállalói szemszögből

A fent említett tényezők közül, ha akár csak egy nem működik pontosan és mindenki által ugyanúgy értelmezve, akkor félreértések és nézeteltérések alakulhatnak ki a szervezetem belül, amelynek következménye egy konfliktus kialakulása.

A munkahelyi konfliktus hatása munkaadói szemszögből

Munkaadói szinten a problémák kockázatainak a felmérése fontos, hiszen nem mindegy az adott probléma hány embert érint, milyen szinten terjedt el, és azok megoldása milyen költségeket halmoznak fel.  Egy átlagos nyugati ország munkavállalója minimum heti 3 órát tölt konfliktus rendezéssel, a managerek munkaidejük húsz százalékában konfliktusokat kezelnek, sok szervezet nincsen is tisztában azzal, hogy ez milyen költséggel jár a vállalkozásának.

Az általam írt cikk további része a Szikra magazinblogon olvasható: A MUNKAHELYI KONFLIKTUS MINDENT TÖNKRETEHET! EZEKET KERÜLD EL!


Mitől repes a szívem?  Nekem a szervezeti mediációtól

Mitől repes a szívem? Nekem a szervezeti mediációtól

TUDJÁTOK HOGY MIK A BELSŐ MOZGATÓRUGÓTOK, AMIK MÁR GYEREKKORBAN KIALAKULNAK?

TUDJÁTOK HOGY MIK A BELSŐ MOZGATÓRUGÓTOK, AMIK MÁR GYEREKKORBAN KIALAKULNAK?