Egy 10 fős cég 962.000 Ft-ot veszít el minden hónapban a konfliktusain.

Egy 10 fős cég 962.000 Ft-ot veszít el minden hónapban a konfliktusain.

Egy munkahelyi konfliktus hatására a munkavállalók nem tudnak jó szinten teljesíteni, mert egy konfliktus megoldása minden személynél prioritást élvez.

Tudta, hogy egy 10 fős cég 962.000 Ft-ot veszít el minden hónapban a konfliktusain, ahelyett hogy a töredékéből kezelné azokat?

A versenyképesség megtartása érdekében egy cégvezetőnek az elsődleges célja a termelés, teljesítmény 100%-os kihasználtsága. 

Azonban egy konfliktus megléte legelőször a termelésre/teljesítményre hat ki különböző mértékben. Hiszen egy nézeteltérés hatására mindenkiben feszültség keletkezik, ami eltereli a munkáról való figyelmet. Így a munkavállaló már nem tud 100%-san a munkára összpontosítani, aminek hatására megromlik a teljesítménye. Az eddig 10 perc alatt elvégzett feladat most már 20 percbe telik, ami a cég kiadását extra 10 perc költséggel növeli. 

Hogyan is költ el egy 10 fős cég 962.000 Ft minden hónapban a meglévő konfliktusokra, nem pedig azok kezelésére vagy feloldására? 

A három legismertebb nemzetközi kutatás eredményeit alapul véve magyar bruttón bérekkel kalkulálva jött ki ez az összeg. (A bruttó bérek a Hays Magyarország 2017-es felmérése alapján kerültek meghatározásra). 

1. A munkavállalók minimum heti 3 órát töltenek a konfliktusaival, tehát ennyi órában biztosan nem a munkával foglalkoznak, azaz nem termelnek/teljesítenek.

Egy 10 fős cég esetén a munkavállalók heti 3 órás konfliktussal történő foglalkozás a vállalkozás számára heti 27 és havi 108 extra órát eredményez, ami 251.000 Ft többlet költséggel növeli a cég kiadást.

2. Menedzserek munkaidejük 25-40% konfliktuskezeléssel töltik. 

A fenti példánál maradva, amennyiben az ügyvezető és a középvezető idejük 30% konfliktuskezeléssel töltik az a fizetésük 30%-t is jelenti, ami havi szinten 570.000 FT extra kiadást jelent a vállalkozás számára. 

3. Egy nem kezelt vagy rosszul kezelt konfliktus hatására , amikor már nem bírják elviselni a benti feszültséget és légkört, a munkavállalók egyik eszköze a betegszabadság. Természetesen sok esetben ez nem tudatos cselekedet, hanem a stressz hatására tényleg betegek lesznek. A munkavállalók havi 1 napos betegszabadsága havi szinten 141.000 Ft. extra költségként jelenik meg a vállalkozás elszámolásában.

Miért akarna havi szinten 962.000FT kifizetni, amikor ennél olcsóbb és hatékonyabb megoldások is léteznek?

Mi a megoldás? 

Egy hosszantartó konfliktusmegoldási módszer alkalmazása, amely a félreértésből adódó konfliktusnak a gyökerét, azaz a valódi okát tárja fel, nem pedig a felszín feletti okozatokat kezeli.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.kkvhaz.hu/cikk/2959-a-konfliktuskezeles-az-uzlet

Photo by Fabian Blank on UnsplashA méltóságnak milyen elemi vannak?

A méltóságnak milyen elemi vannak?