Konfliktus hatásai a termelékenységre

Konfliktus hatásai a termelékenységre

Mennyivel csökken a termelékenység egy konfliktus hatására?

Előző cikkben a konfliktus havi költsége került meghatározásra. Ebben a cikkben a fennálló konfliktusok hatásait vizsgáljuk a termelékenységre nézve. 

De facto-ként kezeljük, hogy minden szervezetben elkerülhetetlen a konfliktus. Egy konfliktus megléte a termelésre, termelékenységre hat ki legelőször, legyorsabban és a legnagyobb mértékben. 

A Mediation Training Institute a vállalati konfliktusok hatásait a szervezet termelékenységére négy kulcsterület mentén határozta meg.[1]

1.    Elpazarolt idő

2.    Alacsonyabb motiváció

3.    Megnövekedett fluktuáció

4.    Strukturáltalan szervezetátalakítás

1.    Elpazarolt idő

Amennyiben a menedzserek tisztázzák a problémákat, lehetőségeket tárnak fel és megoldásokat dolgoznak ki, úgy eredményes választ adnak a szervezeti konfliktusra, azaz konstruktívan kezelik a fennálló konfliktust. Amennyiben a konfliktusokat hagyják eszkalálódni, vagy destruktívan próbálják meg kezelni, úgy a destruktív válaszok az idő terméketlen felhasználását eredményezik. Az idő terméketlen/eredménytelen felhasználása, nem vezet a konfliktus megoldásához és más fontos munkákat is hátráltat. Az elvesztegetett idő lehetséges fajtái:

  • A konfliktus miatti aggódás/aggódalom

  • A konfliktusról való panaszkodás másoknak

  •  Mások bevonásának elkerülése a konfliktus megoldásába

  • Betegszabadság a konfliktuskezelés módja, vagy vagy tényleges betegeskedés a fennálló konfliktus miatt 

2.    Alacsonyabb motiváció: Azok a személyek, akik a munkahelyi konfliktusok miatt zaklatottak, azok elveszíthetik a munkájuk iránti elkötelezettségüket. Gyakran kevesebb időt töltenek a munkahelyen, és csökkentik a munkájukba fektetett erőfeszítésüket. Egy tanulmány során kimutatták, hogy akikkel tisztességtelenül bánnak veszítenek az elkötelezettségükből. A munkavállalók között széleskörben elterjedt konfliktusok a motiváció csökkenéséhez és a munkával való elégedettség elvesztéséhez vezet, ami hozzájárulhat az általános üzleti eredmények csökkenéséhez is. 

3.    Megnövekedett felmondások száma: A megoldatlan vagy rosszul kezelt konfliktus miatt az emberek elhagyják munkájukat. A szervezet részére a legdrágább dolog egy munkavállaló felmondása, hiszen közvetlen kilépési költségeket fizetnek, , és további költségekkel jár az új alkalmazottak felvétele és képzése is. Arról nem beszélve, hogy az új alkalmazott jellemzően kevésbé produktív, mint a távozó személy, és az új személy betanulási ideje akár 1 évig is elhúzódhat.

A fluktuáció számításánál az alábbi tényezőket szükséges figyelembe venni. [2]

  • A felvétel költsége

  • A betanítás és a képzés költsége

  • A tanulás és a fejlesztés költségei

4.    Strukturáltalan szervezetátalakítás:

Ami fölösleges és  hatékonyságot rontó átszervezés. Általában az embereknek kényelmetlen a konfliktusokat kezelni. Ebből adódóan, előfordulnak olyan helyzetek, amikor a vezetők inkább átstrukturálják úgy a területeiket, hogy elkülönítsék azokat a munkatársakat, akiknek megoldatlan konfliktusok van. Ez a fajta szervezetátalakítás megköveteli az emberek számára  új feladatok betanulását, és új munkakapcsolatok kialakítását, amelyek időbe telnek, ami által csökken a termelékenység.

Mi a megoldás?- A konfliktusok hosszú távú kezelése olyan módszerrel,amely a félreértésből adódó konfliktusnak a gyökerét, azaz a valódi okát tárja fel, nem pedig a felszín feletti okozatokat kezeli.

[1]https://mediationworks.com/wp-content/uploads/2016/11/cost-of-conflict-whitepaper-.pdf

[2]https://www.huffingtonpost.com/entry/how-much-does-employee-turnover-really-cost_us_587fbaf9e4b0474ad4874fb7

Photo by krisna iv on UnsplashOMBUDS NAP - a szervezetben megjelenő személyes és rendszerszintű konfliktusok kezelése

OMBUDS NAP - a szervezetben megjelenő személyes és rendszerszintű konfliktusok kezelése

Egy 10 fős cég 962.250 Ft-ot veszít el minden hónapban a konfliktusain.

Egy 10 fős cég 962.250 Ft-ot veszít el minden hónapban a konfliktusain.